Het is goed om te weten waar jouw grenzen liggen. Die niet alleen voor jezelf te houden. Ze ook aan anderen vertellen. Hardop. Daar duidelijk in durven zijn. Ook al is dat soms spannend. Of eng. Want ja, een ander zou er zomaar iets van kunnen vinden, zeggen of denken. Hoe duidelijk ben jij in het aangeven van jouw grenzen?

‘Nee’ zeggen mag

Soms verwijs ik klanten door. Omdat een ander ze op dat moment beter kan helpen. In het verleden zou ik het wellicht toch hebben geprobeerd, omdat ik nou eenmaal graag anderen wil helpen. Nu, een paar jaar verder en een hoop ervaring wijzer, kies ik liever voor situaties en handelingen die mij minder energie kosten.

Durf ook in te zien dat een ander er meer bij gebaat is als jij duidelijk bent en af en toe NEE zegt.

Duidelijkheid boven alles

Het gaat over de juiste keuzes maken. Over duidelijk zijn, zowel naar jezelf als de ander. Als je een ander doet geloven dat jij alles wil en kan, dan is het onduidelijk waarvoor die jouw hulp kan inschakelen. Zwijgen over wat je liever niet doet is daarbij niet behulpzaam, verre van dat.

Wees duidelijk. Dat ben jij aan jezelf én de ander verschuldigd. Ongeacht de mening van een ander. De grap is: het spook in je eigen hoofd blijkt vaak vele malen groter dan de aannames die je doet over wat een ander ‘zou kunnen denken’…

Nu eerst ik! Wanneer anders?

Zolang je jouw verlangens niet helder hebt is en blijft ‘keuzes maken‘ en ‘duidelijk je grenzen aangeven‘ knap lastig en soms zelfs ingewikkeld. Dat kost jou als ondernemer onnodig veel tijd en energie, die voor jou onbetaalbaar zijn. Zorg daarom dat je je  verlangens helder krijgt zodat jij op het juiste moment de juiste keuzes maakt.

3 tips: zo ben je duidelijk…!

  1. Durf te kiezen. Door geen keuze te maken beperk jezelf en de ander. Wat je ook beslist: het is altijd (!) de juiste keuze voor dat moment.
  2. Wees eerlijk. Niet alleen naar de ander, ook naar jezelf. Zeg wat je bedoelt. Doe geen dingen die je niet leuk vindt. Ze kosten je meer energie dan dat ze opleveren. Daardoor kan je een ander nooit zo goed helpen als iemand die diezelfde taak wél met passie doet.
  3. Vraag hulp en neem een mentor of coach in de hand als je er in je eentje niet uit komt. Je leert er enorm veel van, door hulp te vragen. Zij stelt je de juiste vragen en doordat zij je door jouw weerstanden heen helpt. Daardoor kan je duidelijker communiceren.

Pin It on Pinterest