Geen excuses meer!

Dit is wat Esther in mijn boek schreef:
Sonja,
Geen excuses meer!
Iedere dag een stapje dichter bij je droom.
Geef niet op en begin vandaag nog!
Het is een boek wat mij raakt.
Waar ik blij van word.
Boos word ook, door de machtspelletjes en ego’s.
Ik wild blijven lezen als ik er in begon.
Het is prikkelend.
Het doorzettingsvermogen en ‘out of the box’ denken van Esther geeft mij nieuwe inzichten voor dat waar ikzelf mee bezig ben.
Zij neemt mij in haar boek mee in haar beleving, haar gevoel, haar ervaren.
Een ‘leuk’ bladerboek ook, door de vele plaatjes en schrijfels.Verschillende keren huil ik tijdens het lezen van het boek ‘Wat is jouw excuus‘ van Esther Jacobs! Omdat ik mij herkende in wat zij schreef:
 • Het gevoel niet begrepen te worden, waardoor ik mij verdrietig voel.
 • Doen waar je blij van word: ik laat mij nogal eens leiden door de oordelen, overtuigingen en concepten in mijn hoofd.
 • Door blijven gaan waar anderen stoppen, soms stank voor dank krijgen en dan niet begrijpen waar het mis ging.
 • Over mijn eigen grenzen gaan, terwijl het voor mijn gezondheid beter had geweest er al veel eerder mee te stoppen.
 • Dat anderen (bewust of onbewust) jouw waarheid verdraaien.
 • Het gevoel dat je je in een spagaat bevindt die zo af en toe wordt opgerekt.
 • Ik weet niet wat ik wil.
 • Anderen helpen bij de vraag waar zij blij van worden, maar er zelf aan voorbij gaan. Mijn cliënten en de deelneemsters van mijn workshops stel ik meer dan eens de vraag wat ze écht zouden willen doen, ongeacht hun inkomen enz. En vergeten mijzelf die vraag eens kritisch te stellen.
 • Geen (of veel te weinig tijd) nemen voor rust & ontspanning, waardoor ik geen hobby’s lijk te hebben.

Door jezelf te laten zien en de juiste mensen om je heen kan je een hele hoop voor elkaar krijgen. Ik voel mij door het lezen van het boek gesteund ook ‘mijn ding’ te gaan neerzetten op de manier zoals ik die voor ogen heb. Te geloven in wat ik te doen heb. Gaan DOEN. Alle beren op de weg te zien én er voor te gaan. Mensen vinden die daarbij willen aansluiten. Samen doen. En . . . genieten!

Welk boek raakt jou?
Waarom?

12 Comments

 1. Sandra Pos 04/01/2012 om 19:08 - Antwoorden

  Mooi blog Sonja. Eigenlijk nog meer open dan één van je vorige blogs die daar juist over ging (ik weet even niet de titel).
  Het boek waar ik geinspireerd door raak is het boek ‘Etty’, het dagboek en de brieven van Etty Hillesum. Het leert me om nog meer zelfreflectief te zijn en om me nog meer over te geven aan het hier en nu.Zij is een voorbeeld voor me om nog meer liefde te kunnen geven, ook hier en nu aan alles wat leeft.
  Morgen weer een blog? Leuk hoor!
  Hartelijke groet!

  • Sonja 05/01/2012 om 12:12 - Antwoorden

   Klinkt als een mooi boek Sandra.

   En jazeker #iederedagbloggen 😉

 2. Steven Gort 04/01/2012 om 19:47 - Antwoorden

  Ik lees geen boeken. Helemaal niet. Om de een of andere reden kom ik de eerste 10 blz niet voorbij. Doe er verder niet ingewikkeld over. Is gewoon zo. Wie weet gaat dat nog eens veranderen.

  Mijn boeken zijn de films die kijk. Heel veel films. In bijna elke film zitten wel elementen die mij raken, blijven hangen of om andere redenen in herinnerin blijven.

  Mijn all time favoriete film is Into The Wild. Even knip/plak uit mijn blog over deze film:
  Ik heb na de aftiteling van deze film bijna letterlijk naar adem zitten happen. Met pompend hart vanwege de expliciete beleving. Mijn letterlijke voelen tijdens het kijken. De thema’s spreken maximaal aan en geven herkenning met mijn eigen leven (en wellicht behoeftes). Kortom, met zo’n indruk onuitwisbaar als no 1 op deze lijst. Nooit meer sindsdien (en zeker niet daarvoor) zo’n ervaring ondergaan tijdens en na het kijken van een film.

  • Sonja 05/01/2012 om 12:16 - Antwoorden

   Mooi dat je het lezen van een boek als het ware vergelijkt met het kijken van een film. Helemaal hoe je ‘Into the wild’ beschrijft: het gaat er, voor mij in ieder geval, vooral om hoe je een boek, of een film, ervaart

 3. Steven Gort 04/01/2012 om 19:49 - Antwoorden

  Je maakt me wel erg nieuwsgierig btw naar je droom. Ik wacht rustig af.

  Mooi en ontwapenend om te lezen wat zo’n boek met jou doet. Kan doen.

  • Sonja 05/01/2012 om 13:32 - Antwoorden

   Lees mijn blog ‘Op mijn manier’ bit.ly/yz2pVS als reactie op jouw berichtje hierboven 😉

 4. Peter de Kock 04/01/2012 om 20:16 - Antwoorden

  Er zijn veel boeken die me hebben geraakt. Met name ‘Dance of Wounded Souls’ van Robert Burney. Het was het eerste spirituele boek dat ik las en het begin van grote veranderingen. Ook de Alchemist van Paulo Coelho is een speciaaltje. Telkens als ik het lees, voel ik binnenin een verlangen borrelen. Of misschien is het geen verlangen maar een her-innering.

  • Sonja 05/01/2012 om 13:39 - Antwoorden

   Dat van dat ‘verlangen borrelen / her-innering’ herken ik wel 😉

 5. Marja van der Ende 05/01/2012 om 08:33 - Antwoorden

  Weer zo herkenbaar Sonja!
  Bedankt voor deze woorden…

 6. Op mijn manier - | 05/01/2012 om 13:27 - Antwoorden

  […] Grappig wat ik dacht toen ik de reactie van Steven Gort las op mijn blog ‘Geen excuses’. […]

 7. Robert Keizer 05/01/2012 om 13:41 - Antwoorden

  Hm. Dit doet me weer beseffen dat ik te weinig lees. Veel te weinig.
  Waardoor ik mijn hersens voel kraken tijdens het nadenken over welke boeken mij hebben geraakt.

  Ik hou het even makkelijk voor mezelf. Ik hou het bij Nick Hornby. En als ik dan een specifieke titel moet noemen:
  A Long Way Down.

  Omdat in dat verhaal een aantal totaal verschillende mensen elkaar onder bizarre omstandigheden leren kennen en er gaandeweg achter komen dat ze door zichzelf te durven zijn iets voor anderen kunnen betekenen.
  En dat dan met veel humor opgetekend.

Laat een reactie achter

Lees vorig bericht:
Tweetpraat

Weinig te melden. Vandaag wel een lekkere dag. Van alles en niks gebeurd en gedaan ook. Druk met veel en...

Sluiten