Heb je moeite met kiezen? Is er een kwestie waar je niet uitkomt? Vertrouwen het toe aan papier: ga Morning Pages schrijven.

Het is alsof ik mijn hoofd ontdoe van alle hersenspinsels. Daardoor ontstaat ruimte en ben ik vol inspiratie.

Zo werkt het

Je begint jouw dag, gelijk als je op staat, met het schrijven van drie pagina’s. Ochtendpagina’s, ook wel ‘Morning Pages’ genoemd.
Je gaat als het ware je hoofd leegschrijven. Het hoeft dus nergens over te gaan: het mag onzin zijn of gemopper. Je schrijft wat er in je opkomt. Alles mag, dus ook huishoudelijke klussen, of een boodschappenlijstje. Alles is goed, fouten maken kan niet.

Ik kan helemaal niet schrijven!

Weet je niks te schrijven? Schrijf dan:

“Ik weet niks te schrijven. Ik weet niks te schrijven. Ik weet niks te schrijven”

Wedden dat je na een paar regels als wél weet wat je moet schrijven? 😉 De ervaring leert namelijk dat er na een paar regels altijd ‘zomaar’ van alles uit je pen rolt. Want er valt ALTIJD wat te schrijven. Heel bijzonder…

Met pen en papier

Het schrijven met pen en papier werkt het best. Omdat je daardoor, letterlijk, woorden geeft aan je gevoel. De dingen van je af schrijft.
Ik begon zo’n vier jaar geleden met het schrijven in mooie schriftjes. Dat werd al snel een dure hobby, dus startte ik met het schrijven met vulpen op A4 fotopapier, omdat dat lekker glad is en fijn schrijft. Maar ook schriftjes of blokjes zijn helemaal prima. Onderzoek wat jou jou het fijnste werkt.

Redenen om te starten met het schrijven van Morning Pages

  • Je hoofd zit vol. Heel erg vol. Zó vol dat je soms migraine krijgt, je agenda overloopt, je regelmatig afspraken vergeet en slecht slaapt. Dat wil je anders: je wilt overzicht in je afspraken en rust in je hoofd.
  • Op het werk is iets gebeurd, waarbij je niet goed weet welke keuze je moet maken.
  • Je wilt meer tijd voor jezelf voor ontspanning. Je weet alleen niet meer wat dat is: ontspannen.
  • Al maanden wil je gaan sporten, maar er iets wat je nog tegenhoudt. Daar wil je graag duidelijkheid over.
  • De keuzes die je soms maakt zijn niet altijd even handig. Je wilt helder krijgen waar jouw grenzen liggen en daar duidelijk over leren communiceren.
  • Je bent boos. Op jezelf. Omdat je moeite hebt met keuzes maken en daardoor nu over je eigen grenzen gaat. Je wilt weten welke overtuigingen je daarbij dwars zitten.
  • Door gebrek aan energie doe je te weinig leuks. Je wilt graag weten wat de onderliggende reden is die er écht voor zorgt dat je zo moe bent.
  • Je twijfelt over parttime werken, een andere baan nemen of voor jezelf beginnen.
  • Je vriendin heeft iets gezegd dat jou enorm raakt. Je wilt helder krijgen waarom juist zij of deze situatie je triggert.
  • Je wilt meer aandacht en focus voor de dingen die je doet.

Daarom schrijf ik Morning Pages

Ik schrijf ze niet alleen omdat ze zorgen voor rust in mijn hoofd. Ik gebruik ze vooral om inzicht te krijgen in mijn gedrag. Het schrijven zorgt voor helderheid over dingen waar ik tegenaan loop, zowel zakelijk als privé. Het geeft ook uitleg aan de emoties die ik ervaar. Met het verkregen inzicht ben ik een volgende keer in staat bewust een andere keuze te maken.

Al schrijvend krijg ik antwoord op grote- en kleine levensvragen. En de spookjes in mijn hoofd krijgen de aandacht die ze willen, waardoor ik meer rust ervaar.

‘Nu eerst ik’

Het schrijven van de Morning Pages is enorm behulpzaam bij het hele proces van verdieping en zelfonderzoek. Het helpt bij het helder krijgen van je aannames, overtuigingen, oordelen en taboes. Daarom adviseer ik het dan ook aan al mijn klanten om het dagelijks te doen.

Als ik me ergens tegen verzet, dan is dat voor mij het moment waarop ik pen en papier pak en ga schrijven. Omdat ik wil weten wat er écht speelt.

Pin It on Pinterest