Als er in je bedrijf een paar dingen even niet lukken en jij daardoor niet lekker in je vel zit, lijkt het soms alsof de wereld om je heen een zelfde kant op beweegt, die afwijkt van de jouwe. Dat jij de enige bent die denkt wat jij denkt en doet wat jij doet. Dat de keuzes die jij maakt onhandig of fout zijn, terwijl anderen alle antwoorden te lijken hebben op levensvragen, ze slimme en wereldverbeterende dingen doen of een superomzet draaien met hun bedrijf. En jij? Jij maakt jezelf klein en zet hen op een voetstuk…

Bewuste keuzes maken

Vaak oordeel je, als bijvoorbeeld je omzet aanzienlijk lager is dan je had bedacht. Over je eigen gedrag of, perfectionistisch als je bent, over jouw disfunctioneren als ondernemer. Daardoor ga je in gevecht met jezelf, of je verkrampt. Op zo’n moment lijken in jouw ogen ‘al die andere ondernemers’ het allemaal beter te doen dan jij.

Neem afstand van de situatie waarin je je bevindt. Stap er even, letterlijk, uit. Kies bijvoorbeeld voor een uurtje ‘spijbelen’ en ga even naar buiten. Door die afstand te nemen zie je daarna  beter dat iedereen zo zijn eigen-aardigheden heeft.

Als er iets niet lukt blijkt achteraf vaak dat je blijkbaar verzuimde een concreet doel voor ogen te hebben.
Dat je geen keuze maakte, waardoor alles wat vaag bleef.
Dat je geen missie had.
Een droom of wens ontbrak.
Het punt waar je heen wilde niet zichtbaar was.
Oftewel: je had je verlangen blijkbaar niet helder.
Vaak uit angst, onzekerheid of het ontbreken van nét even wat meer lef en moed.
Klopt dat…?

‘Moeiteloos ondernemen’ leer je door af te kijken

Je hebt vast wel iemand die jij hoog hebt zitten. Maakt niet uit of dat Oprah Winfrey is of een minder bekend iemand.

  • Ga na wat er voor zorgt dat jij juist hem of haar zo bewondert.
  • Hoe doet zij/hij dat?
  • Hoe laat zij/hij zichzelf zien?
  • Hoe gaat zij/hij om met grote of kleine tegenslag om?

Verdiep je in hoe een ander ‘het’ doet. Leer van de stappen die anderen zetten.

Wil het wiel niet zelf uitvinden

Als het even onduidelijk is waar je op dit moment met je bedrijf staat of heen wilt, blijf dan niet langer in je eentje tobben. Schakel hulp in!

Hoogste tijd om nu écht de stappen te zetten die je alsmaar uitstelt? Hulp nodig bij ‘Moeiteloos ondernemen’? En wil jij onderzoeken wat er voor jou mogelijk is? Maak dan een afspraak voor een Inzichtsessie.

Pin It on Pinterest