Een paar jaar terug kreeg ik een heel boos berichtje. Van een mevrouw die mij vertelde dat ik nooit meer voor 7 uur ’s ochtend iets op Facebook mocht zetten. Omdat zij dan nog sliep. En ik haar daarmee wakker maakte… Ja. Echt waar!

Ik moest er even over nadenken voordat ik haar begreep. Toen viel het kwartje. Zij had blijkbaar alle meldingen op haar mobiel aan staan. En die lag dus iedere nacht naast haar hoofd tijdens het slapen.

Tja. Haar probleem.

Stel je voor. Dat je van alle berichtjes die jouw facebookvriendjes plaatsen, dat je daar een piepje van hoort. En daar ook nog eens een mailtje over ontvangt. Brrr. Ik moet er niet aan denken.

Ik weet dat er mensen zijn die daar voor kiezen. Omdat ze, blijkbaar, bang zijn dat ze iets missen. Denk ik? Bedenk eens hoeveel tijd jou dat iedere week kost.

Reken eens uit hoeveel uur afleiding je dat op jaarbasis is. En dan vind je het gek dat  je tijd tekort komt iedere dag? En moeite hebt om focus te krijgen? Nou, ik niet…

Je mist maar één ding als je alle piepjes, bliepjes en onnodige mails uitzet: afleiding.
Dat komt mooi uit.
Want je wilt toch juist afleiding voorkomen?

Kies voor persoonlijk leiderschap

Laat een ander niet bepalen wanneer jij iets ziet, hoort of doet. Neem het heft in eigen handen.

Durf jij die keuze zelf te maken? Want:

  • Jij bent de baas.
  • Jij maakt jouw keuzes.
  • Jij bepaalt waar je focus ligt.

Dit is belangrijk

Zorg dat je wekelijks een vaste structuur van werken hebt. Plan daarvoor blokken in je agenda, zodat je steeds weet wanneer je wat gaat doen. Van daaruit is het makkelijker schuiven en aanpassen, mocht er onverwachts iets veranderen in je planning.

Jij bepaalt. Laat je niet afleiden door wat een ander zegt, denkt of verwacht. Want jij bent de baas:

  • Over jouw agenda.
  • Over jouw mailbox.
  • Over jouw actielijst.

Voorkom afleiding voor een betere focus

Ik had eens een klant die dagelijks meer dan 30 internetvensters (!) open had staan, standaard een ontplofte mailbox had, niks wilde weggooien. En dan ook nog eens nergens mee wilde stoppen. Daarnaast verbaasde ze zich dat ze de grootste moeite had om focus te krijgen. Ik hoop dat je niet herkent in deze situatie…!

Ook ik stap wel eens in de valkuil die ‘afleiding’ heet. Alleen daarom heb ik al zo’n 5 jaar geen tv meer. En volg ik nog langer ook geen nieuws meer. Omdat dingen die voor mij belangrijk zijn, die informatie bereikt mij toch wel. En dat bevalt me prima. Moet je ook eens proberen.

Waar laat jij je door afleiden?

Hoeveel tijd ben jij dagelijks en wekelijks kwijt aan ‘nieuws’ waar je verder niks mee doet? Zaken die je eigenlijk alleen maar tot je neemt omdat je, wees eerlijk, er alleen maar nieuwsgierig naar bent? Of omdat je bang bent om iets te missen? Kijk eens of dat anders kan, waardoor je meer tijd, en dus ook energie, over hebt voor dingen die wél belangrijk voor jou zijn.

Ik zie het volgen van social media en het lezen van de meeste nieuwsbrieven als tv kijken. Zo’n apparaat kan je aan- en uitzetten. Op het moment dat jij wilt kijken zet je ‘m aan en ga je er voor zitten. En als je het zat bent dan zet je ‘m uit.

Wees selectief. Al is het alleen maar om afleiding te voorkomen, zodat jij meer focus krijgt én houdt.

Detoxprogramma voor 1 week

Wil je de uitdaging aan gaan? Wil je onderzoeken of jij zonder afleiding kunt? Durf jij het aan? Om écht te kiezen voor een een week vol focus? Eens nergens door afgeleid te worden?

Welk moment van het jaar dan ook, het is ALTIJD een goed moment voor een weekje bedrijfsdetox…!

Ik daag je hierbij uit. Probeer maar eens. Het werkt!

  • Verwijder ALLE social media van je mobiel, ook je mail.
  • Zet op je computer alle piepjes, bliebjes, chatvensters en popups uit.
  • Sluit alle programma’s en internetvensters die je niet gebruikt.
  • Het geluid van je telefoon helemaal uitzetten.

Wil je me hieronder laten weten of je het durft? Of dat je weerstand ervaart en smoezen verzint om zo’n week maar niet aan te hoeven gaan?

En wellicht heb je vragen voordat je begint. Stel ze vooral, ik geef je graag antwoord!

Pin It on Pinterest