Laat jij je leven bepalen door wat anderen zeggen? Maak jij je afhankelijk van wat je familie, vrienden of werkomgeving van jou vinden of over jou denken? Of maak jij je eigen keuzes?

Je mag het zelf weten

In het hele proces van het ontwikkelen en neerzetten van mijn eigen bedrijf loop ik soms tegen dingen aan waar ik stiekem het liefst voor wil wegrennen. Omdat ik bijvoorbeeld bang ben om te falen. Of als iets moet doen waar ik onzeker over ben of dat wel de juiste keuze is.. Met als gevolg dat ik het maken van een keuze uitstel en ik soms alle kanten op schiet. Terwijl ik beter tóch ‘gewoon’ een keuze kan maken. Ongeacht waar ik voor kies. Belangrijk is DAT ik een keuze maak. Wat ik of een ander er ook van denkt of vindt.

Ondertussen weet ik mijn uitstelgedrag voor het maken van een keuze beter en eerder te herkennen en erkennen. En er wél gewoon voor te gaan, voor wat ik mij heb voorgenomen. Ik wiet wil niet wegrennen en achteraf spijt hebben er niet voor te zijn gegaan.

Zolang je niet weet je verlangen is, plaats je de belangen van een ander boven je eigen behoeften. Omdat diegene wél een keuze heeft gemaakt. De kans groot dat je dan ergens voor kiest waar je spijt van krijgt, omdat jouw keuze dan onvoldoende bij jou past. Je bent echter verantwoordelijk voor je eigen leven en je eigen welzijn. Dat geldt dus ook voor de keuzes die je maakt. En dat wat voor een ander goed is, hoeft niet ook voor jou de juiste keuze te zijn.

Volg je hart

Als je jaren achtereen aangepast gedrag vertoont, zonder rekening te houden met wat voor jou belangrijk is, dan krijg je uiteindelijk klachten. Altijd. Dat kunnen mentale, fysieke of emotionele klachten zijn of een combinatie daarvan. Met bijvoorbeeld een burn-out. Wil je dat voorkomen, zorg dan goed voor jezelf…!

Kies met je hart, in plaats van met je hoofd. Voel of de keuze die je wilt maken, bij jou jou past en vertrouw op je intuïtie. Spreek desnoods de verschillende keuzes die je hebt hardop uit, en ervaar hoe je lichaam daar op reageert. Als je dat bewust en met aandacht doet voelt de ene keuze anders dan de andere en kan je dat aan je stem terughoren.

Keuzes maken: zo doe je dat

Ik heb leren kiezen door na te gaan waar ik blij en gelukkig van word, wat mij energie geeft en inspireert. Door goed te voelen waar ik op leegloop, en daarmee te stoppen. En hoe beter ik voor mezelf zorg, des te lekkerder zit ik in mijn vel.

3 tips: dit helpt je bij het maken van de juiste keuzes

  1. Durf te kiezen, ook als je dat lastig vindt. Door geen keuze te maken beperk jezelf en de ander. Wat je ook beslist: het is altijd (!) de juiste keuze voor dat moment.
  2. Wees eerlijk. Niet alleen naar de ander, ook naar jezelf. Zeg wat je bedoelt. Doe geen dingen die je niet leuk vindt. Ze kosten je meer energie dan dat ze opleveren. Daardoor kan je een ander nooit zo goed helpen als iemand die diezelfde taak wél met passie doet.
  3. Volg je hart. Voel wat bij jou past, vertrouw op je intuïtie. Heb het lef en de moed om vaker te doen waar je plezier aan beleeft. Gun jezelf die tijd en aandacht voor jezelf 

Hulp vragen mag!

Als je er in je eentje niet uitkomt, vraag dan hulp en neem een mentor in de hand. Je leert er enorm veel van, door hulp te vragen. Zij stelt je de juiste vragen en doordat zij je door jouw weerstanden heen helpt. En je bent sneller in staat duidelijker te communiceren.

Nu eerst ik! Wanneer anders?

Tijdens de online cursus ‘Nu eerst ik’ kom het onderwerk ‘Keuzes maken‘ uitgebreid aan de orde. Tijdens de cursus help ik jou bewust maken van wat er écht speelt in je leven. Je leert dit alles te (h)erkennen, zodat je in staat bent je verlangens helder te krijgen en de juiste keuzes te maken.

Dan ben je niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander een veel leuker mens!

BONUS – voor de snelle beslissers

meld je dan aan vóór 15 oktober

lees meer over de cursus