Soms heb je iemand anders nodig. Die je een spiegel voorhoudt. Die tussen de regels door leest. Die samen met jou dingen blootlegt, waarvan je het vermoeden niet had dat het belangrijk voor is. Waardoor jij een volgende stap kunt zetten. Of blijf je liever onnodig lang in je eentje verder tobben? Nee toch?

Niks mis mee, jouw manier van werken. Vast niet. Toch is het goed om die regelmatig tegen het licht te houden. Omdat het zó maar kan zijn dat jouw manier van werken ‘anders’ kan.

Jouw gedrag, de handelingen die je verricht, de programma’s die je gebruikt… Daar heb je soms een blinde vlek voor. Omdat je vaak al jarenlang dezelfde manier van werken hebt. Je daardoor niet beter weet. Het kan dus heel goed zijn dat jouw manier van werken beter, handiger, makkelijker, sneller of goedkoper kan.

En daar heb je soms iemand anders voor nodig…

Sonja is helder, houdt van focus, stelt moeiteloos ‘simpele’ vragen die tot grootse inzichten leiden en is ook nog eens een inspirerend mens! Bij het maken van een jaarplanning beginnen met de leuke dingen/vrije tijd/vakanties voor jezelf: ik zou er niet opgekomen zijn en het zorgt voor een aardverschuiving in mijn denken. ~ Susan van der Beek – Systeemisch Werken Zeeland

Tip 1 – Krijg inzicht

Heb aandacht voor de dingen waar je tegenaan loopt. Krijg inzicht. Leg bloot waar de oorzaak van jouw probleem ligt en durf te erkennen waar je tegenaan loopt. 

Vanaf een afstand kan je alles beter overzien

Tip 2 – Durf te kiezen

Wees je bewust van de dingen en mensen (ja, die ook) die je onnodig veel tijd en energie kosten. Vergelijk jezelf niet met een ander, want wat voor een ander de juiste keuze is kan voor jou een stap de verkeerde kant op zijn.

  • Ga na wie en wat nog wél belangrijk voor jou is, wat minder belangrijk voor jou is dan voorheen.
  • Maak bewuste keuzes.
  • Stop waar je ‘klaar’ mee bent.

Door meer te ‘laten’ kan je meer doen

Door te stoppen met het ene, geef je jezelf de ruimte om plaats te maken voor het andere.
En nee, dat is niet altijd de meest eenvoudige stap die je zet. Maar wel een heel waardevolle. Ik nodig je dan ook uit om komende week te onderzoeken waar en met wie jij wilt stoppen. En ook na te gaan: waar wil jij ruimte voor maken, waar je nu vaak niet aan toe komt?

Tip 3 – Meebewegen in plaats van je ertegen verzetten

Krijg overzicht over en inzicht in waar je tegenaan loopt. Dan weet je waar je tips, advies of praktische handvatten voor nodig hebt. Zorg dan ook DAT je die hulp vraagt (!), zodat jij er weer voor gaat en doet wat je écht belangrijk voor jou is.

Daarbij is dit belangrijk:

  • Doe wat nodig is, durf daarbij verder te kijken dan je al deed. Ook al vraagt het jou meer tijd of energie of een stapje nét even de andere kant op dan je vooraf had bedacht.
  • Onderzoek: wordt je blij van het idee of die ander? Inspireer het jou? Geeft het je energie? Zo ja: ga ervoor!
  • Is het afwijkend wat jij wil, doet of denkt? Prima. Niks aan veranderen! Want: wees en blijf jezelf. Altijd…

Wat een ander ook zegt: ga altijd na of het ook jouw waarheid is

Pin It on Pinterest