Soms ben je bang. Dat je iets fout doet, als mens of ondernemer. Dan spookt er van alles door je hoofd. Vooral minder positieve gedachten. Oordelen. Aannames. Van jezelf en anderen. Waar je bang voor bent of waar je je door laat afleiden. Je bent er in ieder geval liever van af. Omdat ze je belemmeren in de dingen die je wilt doen.

Ik doe het vast verkeerd.
Alweer.
Het gaat me toch niet lukken.
Laat ik nou eens bewijzen dat ik waarmaak wat ik zeg.
Eerst zorgen dat ik focus krijg.

Herkennen en erkennen van faalangst

Faalangst zit soms diep verstopt en je kunt of wilt er niet altijd goed bij. Feit is DAT het er is en dat je je er soms ongemakkelijk bij voelt. Dat je er liever van weg rent of het gevoel ontwijkt. Je wilt jezelf sparen en voorkomen dat je een ‘fout’ maakt, de zoveelste.

Oftewel: dat wat je onderneemt en anders verloopt dan je hoopte, dat ervaar je als falen. Je hebt er oordelen over. Terwijl je, achteraf gezien, meestal verzuimd hebt vooraf te bepalen aan welke ‘eisen’ je pogingen moeten voldoen. Tja. Niet zo gek dus dat situaties anders verlopen dan je hoopt. En dat je daardoor het gevoel hebt te falen.

5 tips om faalangst te voorkomen

  1. Maak een wensenlijstje en kies daaruit één ding
  2. Ga na wat het onderliggend verlangen is en werk dat uit
  3. Bepaal iedere keer weer wat de volgende actie zal zijn
  4. Neem haalbare stappen
  5. Neem een mentor in de hand om je door je weerstanden heen te helpen

Faalangst kan soms hardnekkig zijn en lastig te doorbreken. Mijn 5 tips om faalangst te voorkomen komen voort uit jarenlange ervaring, verdieping en zelfonderzoek. Aangevuld met de ervaringen van de vrouwen uit mijn praktijk.

Vraag hulp…!

Zorg dat je je ‘wensenlijst’ helder hebt voordat je ergens aan begint. Duidelijkheid boven alles, want pas dan (!) weet je waar jouw handelingen aan moeten voldoen.

Heb je moeite duidelijkheid te scheppen? Neem dan een mentor in de hand. Zij stelt je de juiste vragen.

Pin It on Pinterest