Bijna 50 ben ik nu. Een volwassen vrouw, wat leeftijd betreft. Toch blijft er altijd dat kleine meisje in mij die van zich laat horen. Vooral als ik over mijn grenzen ga. Een mooie uitdaging om beter naar haar te luisteren, want eigenlijk heeft zij alle wijsheid in zich, die ik als de volwassen vrouw van nu, nog niet altijd (h)erken in mij…

Zij is mijn graadmeter. Mijn innerlijke stem, mijn intuïtie. Waar ik de afgelopen tientallen jaren niet altijd even goed naar heb geluisterd of op heb vertrouwd. En dat is oké, want daar heb ik wel veel van geleerd. Al die leermomenten bij elkaar hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat ik een eigen praktijk heb, Coaching gesprekken geef, en mijn online cursus ‘Nu eerst ik’ kon maken. Mooi eigenlijk, hoe ik daardoor andere vrouwen kan helpen.

Dit leer ik van goed luisteren

Op het moment dat ik in teveel energie heb opgebruikt of dingen doe ik liever niet doe, dan gaat het wringen. Als dat te lang duurt zorgt dat voor mentale, fysieke of emotionele klachten. Voordat het echter zover is kan ik beter goed luisteren naar wat dat kleine meisje, dat onbevangen kind in mij, te zeggen heeft.

Zeg doe jij eens even rustig aan.
Ga iets leuks doen.
Neem de tijd om te spelen.

Ik kan er beter naar luisteren, naar wat die innerlijke stem mij zegt. Omdat het mij behulp is. Want als ik er goed naar luister, dan klopt het altijd. Dat meisje van toen, dat ben ik ook. Nog steeds. Het zijn nog steeds dezelfde dingen die een grote glimlach op mijn gezicht toveren. Allemaal leuks, ik word er nog steeds blij van.

Goed luisteren is een kunst

Ik schreef er al eerder over in mijn blog ‘Durf te dromen als een onbevangen kind’. Kinderen zijn veel intuïtiever. Die handelen makkelijker vanuit hun gevoel. Kiezen waar op dat moment hun voorkeur naar uitgaat, zonder erover na te denken dat dat vijf minuten of een dag later een heel andere keus kan zijn. Volwassenen denken vaker en langer na en vinden ergens vaak iets van, voordat ze in actie komen. Zij hebben overtuigingen, aannames en oordelen. Een volwassene heeft niet zomaar altijd tijd. Want: “Er zijn altijd belangrijker dingen te doen”. En de valkuil is dat je als volwassene dat wat je blij en gelukkig maakt en je energie geeft, dat je dat voor je uit blijft duwen, er uiteindelijk nooit voor kiest en daar spijt krijgt…  

Mijn kleine meisje: wat zegt zij mij?

Als ik er even de tijd voor neem, rustig ga zitten, mijn ogen sluit en luister wat zij mij zegt, dan (h)erken in mij steeds weer in haar.

  • Ze wordt blij van huppelen, touwtje springen, elastieken, schommelen, rolschaatsen, hutten bouwen, steppen, bellen blazen, knutselen en lekkers bakken. Als zij de ruimte krijgt dan doet zij dat hele dagen. Omdat ze er blij en gelukkig van wordt, dat samen doet met vriendjes en vriendinnetjes, ze krijgt er energie van, het is haar uitlaatklep, en wordt er rustig van.
  • Net als een poes vraagt ze aandacht op het moment dat ze daar behoefte aan heeft. Zonder na te denken wat een ander daarvan zou kunnen vinden of denken.
  • Ze gaat af op haar intuïtie, waardoor keuzes maken voor haar geen probleem is en ze snel weer verder kan met spelen.
  • Ze ervaart haar groei. Steeds weer geniet ze er enorm van dat ze dingen doet die eerst niet of minder goed lukte. Zo trots als ze is dat het haar lukte wil ze het het liefst van de daken schreeuwen.

Creatieve energie: het is de basis van alles

Mijn kleine meisje staat voor mijn creativiteit. Creatieve energie. De basis van ons bestaan. Zij is mijn intuïtie. De graadmeter van hoe het, op dit moment, met mij gaat. Als ik even niet lekker in mijn vel zit, dan weet ik dat ik de tijd moet nemen om te spelen. Te ontspannen. Even niks moet doen. Omdat rust nemen voor mij belangrijk is. Alleen van daaruit, vanuit die rust en stilte, kan ik mooie dingen creëren. Ik moet de tijd nemen om op te laden en verder te kunnen gaan.

4 tips: dit is wat werkt

  1. Helder krijgen wat voor jou werkt
  2. Keuzes maken
  3. Haalbare stappen zetten
  4. Een mentor in de hand om je door je weerstanden heen te helpen

Heb jij helder wat wel of niet ‘goed’ voor jou is? Weet jij waar je energie van krijgt? Neem er tijd voor om dat helder te krijgen. Je kunt alleen de juiste keuzes maken en stappen zetten als je weet wat voor jou werkt

Kom je er in je eentje niet uit?

Blijf niet langer tobben en vraag hulp…! Want: ‘Nu eerst ik’. Wanneer anders…?