Als je terugdenkt aan waarom je jaren geleden besloot om ondernemer te worden: klopt dat beeld van toen nog steeds met de werkelijkheid van nu? Ziet dat plaatje er nog steeds zo rooskleurig uit als dat eerste beeld dat je had over ‘ondernemer zijn’? Of lijkt jouw bedrijfsvoering ondertussen meer op een tuin vol onkruid?

Weet jij nog wat je voor ogen had, toen je met je bedrijf begon? Was dat voor jou bijvoorbeeld ook omdat je graag zelf wilde bepalen wat je wel of niet deed? Omdat je meer tijd en energie wilde hebben voor dingen die er écht toe doen? Omdat je blijer en gelukkiger wilde zijn? En de ‘vrijheid’ van het zelfstandig ondernemerschap wilde ervaren?

Ondertussen zijn we jaren verder. Hoe is dat nu? Loopt alles op rolletjes? Of valt het ondernemerschap en al het ‘gedoe’ wat daarbij komt kijken, je steeds vaker tegen, omdat je niet goed weet welke stappen je moet zetten?

Dit is waar ik in geloof

Ik geloof erin dat je als ondernemer met je bedrijf pas écht het verschil maakt en groeit, als je een goede en stabiele basis legt waar je ieder moment op kunt vertrouwen.

Ik help ondernemers met het leggen van een stabiele basis. Omdat ik ervaar dat bij veel van hen een stabiele basis ontbreekt. Of ik zie ze tobben, omdat ze geen idee hebben waar ze moeten beginnen en hoe ze een goede, stabiele basis leggen én behouden. Dat ze het bouwen van een stevig fundament laten versloffen. Terwijl dat juist essentieel is. Want als dat ontbreekt stagneert de groei van jou en je onderneming.

Veel ondernemers gaan er aan voorbij om hun bedrijf zó te organiseren dat aan de onderkant alles gesmeerd verloopt, waardoor ze (onnodig) veel tijd- en energieverlies voorkomen. Terwijl voor jou als ondernemer ‘tijd’ onbetaalbaar is.

Het is zonde om onnodig te tobben, terwijl soms al met een paar handige en praktische oplossingen de boel stevig staat en jij een groeispurt kunt maken met je bedrijf! Welke ondernemer wil dat nou niet?

De vrouwen die ik help zijn pioniers. Vrouwen met een missie. Ze overzien vaak niet waar ze na een paar jaar ondernemen moeten beginnen met het leggen van die o zo belangrijke basis, die veelal ontbreekt. Ze zijn het overzicht kwijt of komen niet toe aan het leven van hun grootste dromen. Daar lopen ze soms in vast, waardoor hun boodschap de wereld niet altijd even goed bereikt. En dat is zó jammer…!

Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om een basis te hebben waar je op kunt vertrouwen! Jarenlang kreeg ik het niet voor elkaar om een rendabel bedrijf neer te zetten. Maar sinds ik, zowel persoonlijk als zakelijk, een goed fundament heb neergezet en steeds naga of m’n neus nog de juiste kant op staat, heb ik de liefde van mijn leven ontmoet en leef ik zo ongeveer mijn droomleven.

Als ondernemer moet je de meeste tijd en energie besteden aan het hebben en houden van een stevige basis. Niet aan onnodig veel gedoe en getob.

Tip 1 – Neem jezelf én je bedrijf serieus en kies bewust

  • Noem je bedrijf bijvoorbeeld dus ook geen ‘bedrijfje’. Helaas hoor ik dat ook al meer ervaren ondernemers nog wel eens zeggen. Maar als jij jouw bedrijf en jezelf op die manier klein houdt, hoe kan je dan van je klanten verwachten dat ze jou serieus nemen?
  • Neem geen genoegen met chaos en dingen maar half doen. Verwacht van jezelf én je klanten 100% inzet.
  • Als je opmerkt dat bij je klant de juist inzet ontbreekt, kies dan voor een andere manier om je klant te helpen. Ga goed na of je daarbij niet over jouw grenzen gaat en of je nog steeds aan de hulpvraag van je klant voldoet. Zo niet: neem dan afscheid van je klant, desnoods betaal je haar het geld terug wat zij jou betaalde.

Tip 2 – Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Ondernemen kan écht veel leuker en makkelijker, zonder al teveel gedoe! Ga daarom na:

  • Inventariseer waar je nu staat, zowel zakelijk als privé. Waar loop je tegenaan? Wat wil je anders? Hoe ziet een ‘gedoeloze week’ (/maand/jaar) er voor jou uit?
  • Wat zijn je kwaliteiten en je valkuilen? Wat is daarbij behulpzaam, zodat je nóg meer jouw potentie kunt leven? Oftewel: hoe voorkom je bijvoorbeeld dat je alles alleen doet, verdwaalt in … (vul maar in) of afgedwaald raakt en in trucjes verzandt, terwijl je liever kiest voor energetisch afstemmen en handelen vanuit verbinding?
  • Hoe ziet jouw backoffice eruit? Kan je daar volledig (!) op vertrouwen?

Tip 3 – Goed afstemmen en de juiste koers bepalen

Laat je niet verleiden en/of afleiden wat andere ondernemers, ‘goeroes’ (in welke vorm dan ook), partners, familie of vrienden zeggen. Blijf altijd goed (!) voelen of dat wat een ander zegt, bij jou past. Twijfel je daaraan? Bij twijfel niet doen en je eigen pad lopen. 

  • Ga op zoek naar wat voor jou het beste werkt.
  • Vraag je bij iedere stap die je zet af: Is dit onderdeel van mijn missie? En houd daarbij je levensdoel voor ogen.
  • Wijk daar niet van af. Nooit!

Pin It on Pinterest