Ieder moment dat je voor een keuze staat wordt je uitgedaagd. Maak je een keuze en ga je er voor, of laat je je verleiden door de spookjes in je hoofd, je innerlijke criticus? Laat je die de scepter zwaaien? Laat je mooie en leuke plannen dwarsbomen door je negatieve overtuigingen?

Ja maar hoe kan ik nou doen wat ik wil? Ik moet nog zóveel doen op mijn werk! En thuis ligt de was op mij te wachten, de kinderen vragen aandacht en ik moet nog boodschappen doen.
Stel dat ik die dure training ga volgen. Dan vinden en zeggen ze daar vast van alles van. Gaan ze lopen zeuren, of ze raden het me af. Dan kan ik het net zo goed niet doen. Dat gaat me toch vast niet lukken, is volgens mij te hoog gegrepen. Buiten dat, het kost ook nog veel geld. En eigenlijk heb ik er ook de tijd niet voor.
Mijn nieuwe vriend? Ja, ik vind hem geweldig. Maar hij is wat ouder en ik weet niet zo goed hoe mijn omgeving daarop zal reageren. Daardoor loop ik op mijn tenen en heb ik hem ook nog niet meegenomen naar dat feestje laatst. Laat ik daar nog maar even mee wachten. Eerst even zien hoe het over een paar maanden tussen ons gaat voordat ik hem introduceer.
Ik heb een ge-wel-dig plan voor een samenwerking. Daardoor zal ik het de komende tijd met mijn bedrijf een enorm druk krijgen. Maar ik vertel het nog even tegen niemand, want ze geloven me onderhand niet meer. “Heb je haar weer met haar mooie plannetjes voor haar bedrijfje. Eerst zien, dan geloven”. Je begrijpt natuurlijk dat ik me eerst wil bewijzen dat het deze keer wél allemaal gaat lukken, voordat ik mijn plannen wereldkundig ga maken. Maar als het zover is, als het allemaal gaat zoals ik hoop, ja, DAN schreeuw ik het van de daken. Maar nu nog niet. Dat kan ik beter nog niet doen. Toch?

Innerlijke criticus

Waarschijnlijk herken je het wel. Je hebt iets bedacht wat in eerste instantie geweldig lijkt, maar al snel schieten er allerlei gedachtes door je hoofd die jouw idee afkraken. Daar is ‘ie weer, je innerlijke criticus. Die verlamt je en zorgt er nogal eens voor dat je er niet toe komt om welke keuze dan ook te maken.

Negatieve overtuigingen

Als je regelmatig last hebt van je innerlijke criticus, dan is het wellicht een idee om je negatieve overtuigingen (de spookjes in je hoofd) onder de loep te nemen. Je diepgewortelde negatieve overtuigingen houden je bang, wat er voor zorgt dat je soms het gevoel hebt dat je geen stap verder komt. Dat kan dus anders.

Geef jezelf toestemming om een beginner te zijn

Dat je het tot nu toe wellicht moeilijk of lastig hebt gevonden om duidelijk te zijn door keuzes te maken en voor jezelf te kiezen, wil niet zeggen dat het je nooit gaat lukken. Tot nu toe had je blijkbaar (nog) geen manier gevonden die voor jou behulpzaam was. Die werkte.

Je negatieve overtuigingen worden dus veroorzaakt door je innerlijke criticus. Dat hele proces kan worden omgedraaid, waardoor je vanaf NU anders door het leven kunt gaan. Waardoor keuzes maken en je grenzen aangeven een stuk makkelijker wordt. Dat kan door te onderzoeken waar jouw belemmerende, negatieve overtuigingen vandaan komen. Door kritisch na te gaan of ze je nog langer behulpzaam zijn. En je dus niet meer automatisch laten verleiden alleen maar naar je innerlijke criticus te luisteren, maar goed te voelen wat wél bij jou past op dat moment. Ook daarin heb je een keuze.

Eigen verantwoordelijkheid

Weet dat je altijd ZELF verantwoordelijk bent voor jouw welzijn. Alleen JIJ bent in staat om keuzes te maken en grenzen aan te geven. Ongeacht wat een ander zegt, denkt of doet. Je kunt een ander nooit (!) verwijten dat jij de kans niet kreeg om voor jezelf te kiezen. In welke situatie jij ook verkeert: het is aan jou hoe je er mee om gaat…!

Laat mij jou helpen!

  • Kom jij na het lezen van dit blog tot de conclusie dat jij er in je eentje niet uit komt en/of graag hulp wilt hebben?
  • Doe jij vaak dingen die je niet leuk of prettig vind, maar vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen?
  • Ga jij er van uit dat mensen van alles van jou verwachten en hou je daar constant rekening mee?

Wacht niet langer: kies NU voor een andere manier van leven…!

Tips & adviezen nodig? Een stok achter de deur? Ondersteunende woorden? Laat mij je helpen, ik kan jou behulpzaam zijn bij jouw proces. Dat kan door middel van Coaching sessies.

Liever eerst kennismaken? Kies dan voor een GRATIS Kennismakingssessie.