Als je al jaren worstelt bent met je bedrijf komt er een moment dat je denkt: zo kan het niet langer. Je weet dat als je op deze manier door blijft gaan, jij jezelf en dus ook je bedrijf, ervan weerhoudt om te groeien. Toen ik op dat punt stond, besefte ik niet hoe dicht ik bij die doorbraak was waar ik al jaren mijn best voor deed. Ik ben doorgegaan, waardoor ik nu enorme groei ervaar. Dit is wat ik ontdekte.

Ik had altijd het idee dat ik pas echt aan de slag kon met mijn bedrijf wanneer alles op zijn plaats stond. Dus: als mijn backoffice tiptop was ingericht, de boel gesmeerd liep, ik door slimmer te werken geen last meer had van technisch ‘gedoe’, omdat ik gebruik maakte van systemen.
Ik had bedacht dat ik dat allemaal zelf moest doen en bedenken. Verkeerd gedacht…
Op die manier was ik er nooit helemaal klaar voor om echt te beginnen. Ik bleef maar worstelen.

Ik dacht: “Ik moet eindelijk eens écht serieus beginnen. Daar doe ik niet alleen mezelf, maar vooral ook mijn klanten een enorm plezier mee!”

Maar het kwam er niet van.
Totdat ik leerde dat je niet alles zelf moet proberen te doen.

Loop je tegen dingen aan die je nog niet weet?

Vraag dan hulp, zodat jij jouw rol kan innemen en jij je kunt richten op het inhoudelijke werk wat alleen jij kunt en je meer mensen kunt helpen op een manier die voor jou past.

Nu weet ik beter. Het is mijn overtuiging dat een onderneming alleen ‘werkt’ als ik me als ondernemer met al mijn aandacht richt op dat waar mijn hart ligt…

Dat je doet waar je écht blij en gelukkig van wordt en je energie en inspiratie krijgt van dat wat je doet. Dat is wat jij als ondernemer nodig hebt om het verschil te maken.

Weet jij wat je wil bereiken?

Als je niet weet wat je wil, dan is het lastig welke aandachtsgebieden op welke manier aandacht behoeven. En dus ben je ook niet in staat je plannen om te zetten in concrete en haalbare doelen. Waardoor de kans op afleiding enorm groot is.

Praktische zaken die ondernemers vaak als ‘gedoe’ ervaren

Ik weet als geen ander hoe fijn het dan is om met een ander te delen waar je tegenaan loopt en om hulp te vragen. Zonde als je in je eentje blijft tobben. Bij het ondernemerschap komt zoveel kijken en het zijn vaak de kleine, maar o zo belangrijke dingen waar je niet aan toe komt of die je steeds uitstelt. Waardoor je actielijst steeds langer wordt, je steeds meer achter de feiten aanloopt, waardoor je wensen en dromen alleen maar plaatjes in je hoofd blijven, enz.
Als je je in één of meerdere van onderstaande punten herkent, weet dan dat ondernemen écht veel leuker en makkelijker kan. Zonder een hoop gedoe, getob en gemopper. Want hoe is het anders mogelijk dat jij voldoende tijd en energie hebt om met jouw bedrijf jouw droom te leven?

 • Je bent een wandelende actielijst. Omdat je alles in je hoofd wil onthouden en denkt dat dat beter werkt dan dat je alles opschrijft en écht overzicht hebt. Terwijl je regelmatig dingen vergeet en er overal losse briefjes slingeren.
 • Het ontbreekt je aan overzicht en structuur en je hoofd lijkt vaak over te lopen.
 • Je computer lijkt wel een rommel-la. Het is een grote vergaarbak van bestanden, waardoor je vaak een hoop tijd kwijt bent aan zoeken.
 • Je agenda gebruik je wel. Maar niet altijd. Omdat je denkt dat je sommige afspraken wel kunt onthouden. Gevolg: je vergeet wel eens een afspraak of je maakt dubbele afspraken.
 • Je hebt een overvolle mailbox die je gebruikt als archief, waardoor je je gek zoekt als je iets nodig hebt. Je kunt je niet voorstellen dat je mailbox maar één scherm groot kan zijn.
 • Je bent enorm goed in het helpen van anderen. Dat doe je keigoed, je hebt er niet voor niets je werk van gemaakt. Hulp vragen en ontvangen is echter iets wat je niet gewend bent. Eigenlijk ook zelden tot nooit doet. Gevolg: uren tijdverlies, omdat je geen hulp vraagt of onnodig veel extra tijd kwijt bent omdat je niet van het bestaan van een handige manier van werken kent.

Je hoofd is overvol

En dat is geheel onnodig. Je hoofd zit vol met kleine tot hele grote dromen. Boodschappen van vandaag. De kledingmaten van je kinderen, man en jezelf. Ingrediënten voor het gerecht dat je volgende week wil koken. Prijzen en aandachtspunten die je in een offerte wil schrijven. De opzet van je online programma heb je in je hoofd al uitgewerkt, maar als je het op wil schrijven blijk je een paar essentiële onderdelen te zijn vergeten. Tegelijkertijd ziet het er op papier anders uit, wat je laat verbazen over je eigen kunnen, waardoor je gelijk enorm geïnspireerd bent. Binnen een uur staat de hele opzet en heb je zelfs al een opzet gemaakt voor hoe de training eruit gaat zien.

Stel je eens voor, dat ondernemen niet langer betekent dat je alles in je eentje moet blijven doen. Hoe zou dat zijn?

7 Tips hoe dat anders kan

Ondernemen hoeft niet alleen maar hard werken en een eenzame strijd te zijn. Bedenk waar jij als ondernemer tegenaan loopt, waardoor groei van je onderneming achterwege blijft. Zoek naar een oplossing.
Zie hieronder mijn 7 tips hoe het anders kan.

 1. Schrijf Morning Pages, zodat je iedere dag fris begint en inzicht krijgt in wat je werkelijk bezighoudt. Het enige wat je hoeft te doen is opschrijven wat er in je hoofd zit. Oftewel: je hoofd he-le-maal leeg schrijven. Je gaat je verbazen wat je daar hebt opgeslagen, soms al vele jaren lang. Vaak is dat net even anders dan dat je met je hoofd had bedacht. Door het schrijven van Morning Pages begin je je dag ontspannen en met een opgeruimd hoofd.
 2. Ga op zoek naar een buddy, zodat je elkaar scherp houdt en motiveert.
 3. Zorg dat je je backoffice beter op orde te krijgt, waardoor je handiger en efficiënter werkt en een hele hoop ‘gedoe’ en tijd bespaart. Zo voorkom je uitstelgedrag en houd je focus.
 4. Stel haalbare en concrete doelen, waardoor je inzicht hebt in je prioriteiten.
 5. Zorg ervoor dat je voor elkaar krijgt wat jij voor ogen hebt. Bijvoorbeeld door grotere stappen te zetten in kortere tijd. Maak het verschil, doordat je alles nét even sneller doet.
 6. Geef toe dat het soms lastig is in je eentje als zzp-er. Vraag hulp aan een coach of trainer, waarmee je regelmatig spart en brainstormt en die je af en toe een liefdevolle schop onder kont geeft.
 7. Word lid van een MasterMind groep en maak gebruik van mensen met meer ervaring dan jij. Mensen die je om raad en advies kunt vragen, die met je meedenken en je uitdagen.

Op die manier kan jij je dromen waarmaken!

Waarom in je eentje blijven tobben?

Vraag hulp!

Ik help graag vrouwen die écht een verschil willen maken. Die een droom hebben en die graag in de wereld neerzetten. Het zijn ondernemers die het ‘gedoe’ zat zijn en inzien dat delen van ervaringen belangrijk is om inzicht te krijgen en de volgende stap te zetten. Die (h)erkennen dat ze eigenlijk het liefst alles zelf willen doen, maar ervaren dat dat voor en hoop getob zorgt en onnodig veel tijd en energie kost.

Geef toe: je hebt behoefte aan tips die voor jou belangrijk zijn, zonder dat je daar zelf urenlang naar op zoek moet.

Want je bent je er nu van bewust dat je werkzaamheden een stuk sneller en eenvoudiger kunnen.
Kom je er in je eentje niet uit laat me dan met jou meedenken, zodat je jouw ‘gedoe’ tot een minimum beperkt en jij de juiste stappen kunt zetten. Tijdens een gratis (!) Inzichtsessie kunnen we daar alvast een start mee maken!
Ik wil graag met je sparren, brainstormen en je daar waar nodig aansporen, je een liefdevolle schop onder je kont geven.
Laat mij jou af en toe streng toespreken als je twijfelt of je wel ‘klaar bent voor de volgende stap’.
Blijf altijd geloven in jezelf, zodat je die authentieke onderneemster wordt die haar passie leeft, omdat je doet waar je goed in bent en waar je blij en gelukkig van wordt. En blijf altijd je droom najagen. Omdat je weet dat DAT is wat je te doen hebt en dat ook is waarmee jij een ander het beste helpt.