Laat jij je leven leiden door wat anderen zeggen? Maak jij je afhankelijk van wat je familie, vrienden of werkomgeving van jou vinden en van jou denken? Laat jij je leiden door je aannames, overtuigingen, smoesjes of angsten? Of maak jij je eigen keuzes?

Zorg voor duidelijkheid

Als je niet weet wat jouw verlangens zijn is de kans groot dat je de belangen van een ander boven je eigen behoeften plaatst. Je bent echter verantwoordelijk voor je eigen leven en dus ook voor de keuzes die je maakt. Weet wat voor een ander goed is niet per definitie ook voor jou de juiste keuze hoeft te zijn.

Klachten voorkomen

Als je jaren achtereen aangepast gedrag vertoont, zonder rekening te houden met wat voor jou belangrijk is, dan gaat dat klachten geven. Altijd.

Dat kunnen mentale, fysieke of emotionele klachten zijn of een combinatie daarvan. Dat is niet wat je wilt! Wordt wakker uit die slaap, wil het anders!

3 tips om je eigen leven te leiden

  1. Volg je hart. Ga na wat jou energie geeft. Voor sommige dingen zal het duidelijk zijn dat ze je energie geven, andere zal je moeten onderzoeken. Door na te gaan waar jij blij en gelukkig van wordt kom je al een heel eind.
  2. Durf te kiezen en neem daarbij kleine, haalbare stapjes. Als je steeds vaker bewuste keuzes maakt en dingen doet die goed voor jou zijn ervaar je meer energie, rust en ontspanning, inspiratie en creativiteit. Dan ben je voor jezelf en ook voor de ander een veel leuker mens!
  3. Kom je er alleen niet uit, durf dan hulp te vragen. Neem een mentor in de hand. Zij stelt je de juiste vragen, waardoor je makkelijker en sneller door je weerstanden komt.

Pin It on Pinterest