Kiezen doe je zo

Tijdens ieder proces moet je alert blijven.
En kiezen.
Elke keer opnieuw.
Wat je wel én wat je niet wilt doen.

Verkeerd kiezen kan niet

De ene keuze is niet per definitie beter dan de andere. Belangrlijk is wel DAT je een keuze maakt. Want als je dat niet doet, geen keuze maakt tussen gekookte aardappelen of een boterham met pindakaas, dan lig je ’s nachts wakker met een lege maag. En ga je liggen maken dat je geen keuze hebt gemaakt.

Enne… verkeerd kiezen kan niet. Een zogenaamde ‘verkeerde keuze’ maken is altijd nog beter dan géén keuze maken. Omdat je soms eerst wél moet doen om er daarna achter te komen dat je beter voor een andere keuze kunt maken…!

Niet kiezen betekent wakker liggen

Inderdaad. Dan lig je er wakker van. Omdat je, om welke reden dan ook, geen keuze maakt en blijft uitstellen. En dan ’s nachts wakker ligt omdat je alle keuzes voor de vierde nacht achter elkaar nog even rustig wilt doornemen. Op een moment dat je wilt slapen. De keuze uitstelt tot morgen. En dan nog geen keuze maakt. Dan boos worden op jezelf dat je geen keus maakte, wacht tot je zeker weet wat de juiste keuze weet, en dan…

Kiezen doe je zo

  • Maak een keuze
  • Welke dan ook
  • Doe het NU en geef je zelf de ruimte om ieder moment opnieuw te kiezen

Kortom: ieder moment in je leven moet je keuzes maken

Steeds weer moet je opnieuw kiezen. Je hebt daarbij ook altijd de mogelijkheid om een andere keuze te maken. Gun jezelf die ruimte en maak jezelf niet wijs dat je gelijk de juiste keuze MOET maken. Durf te spelen. Probeer. Doe. Ondervind wat het beste voor jou werkt, wat jou het meest behulpzaam is.

Je kent het hele proces van aardappels koken.
Bepaal vooraf of je het hele proces van aardappels koken aan wilt gaan op dat moment.
Zo niet: kies dan voor een boterham met pindakaas.

Een voorbeeld…

Denk aan het koken van aardappels. Aardappels en water in de pan, vuur hoog, bij kook het vuur lager zetten, als de aardappels gaar zijn vuur uit, aardappels afgieten, klaar.

  • Als de aardappels koken en je draait het vuur niet lager, dan gaat de deksel kletteren en vliegen de spetters in het rond. Resultaat: de aardappels worden gaar, maar je fornuis zit onder de spetters
  • Als je het vuur wel lager hebt gezet maar je laat ze te lang op het vuur staan, dan is de kans groot dat ze aanbranden. Resultaat: de aardappels zijn gaar, maar aangebrand, en dus niet te eten.
  • Als je de aardappels gaar laat worden en het gas op tijd uitzet, maar je giet ze niet af. Resultaat: koude aardappelpap.

Maak de volgende 5 minuten
de keuze voor iets wat je al veel te lang uitstelt.
Wat kies je?