Kom jij altijd tijd tekort als ondernemer?

Zo’n vijf jaar geleden had ik een afspraak met Mirjam. Zij had een goedlopend bedrijf. Maar ze had stress. Veel stress. Omdat ze altijd het gevoel had dat ze tijd te kort had. En maar niet begreep hoe dat kwam.

Mirjam had altijd een overvolle agenda, maar vergat nogal eens een afspraak. Omdat ze niet alles in haar agenda zette. Want daar had ze het te druk voor, maakte ze zichzelf wijs. Haar mailbox ontplofte, waardoor ze geen overzicht had welke mails ze nog moest beantwoorden of wat was afgehandeld. Maar dat onthield ze wel, zei ze. Mirjam liep achter met het versturen van facturen. En zocht zich altijd gek op haar computer, want ze bewaarde een nieuw bestand steeds op een plek die op dat moment handig leek. Ze had haar ‘eigen manier van werken’, probeerde ze mij te overtuigen.

Over je grenzen gaan als ondernemer

Maar nu liep ze écht tegen haar grenzen en daardoor was ze op het randje van een burn-out. Alles was haar te veel, omdat ze maar niet voor elkaar kreeg wat ze zich iedere dag voornam om te doen. Dit probleem speelde al jaren, sinds ze ondernemer was.

Kortom: ze zei overal ‘JA’ tegen. Ze kwam daardoor chronisch tijd te kort. En had al helemaal geen tijd voor iets leuks en ontspannends, maakte ze zichzelf wijs.

Hoe is dat bij jou? Herken jij dat ook? Haar probleem? Het ontbrak haar aan inzicht!

We keken serieus naar de door haar gestelde doelen, zowel zakelijk als privé. Heel simpel; door uit te rekenen wat haar wekelijkse werkbare uren waren, zodat we inzicht kregen in hoe reëel haar plannen waren.

Dat uitrekenen kan heel eenvoudig met behulp van mijn gratis (!) rekenoverzicht ‘Werkbare uren‘.*

In de blog ‘Weet jij hoeveel uur je werkt’ lees je hoe je dat op een eenvoudige manier achter komt.

En wat bleek? Met de opdrachten die Mirjam aannam kwam ze iedere week zo’n 10 uur te kort. Ja echt, 10 uur! Niet zo gek dus dat ze de boel niet op de rit kreeg en tegen haar grenzen aanliep…

Door inzicht een betere focus. Hoe vervelend ook dat ze die tijd te kort kwam, het gaf wél inzicht. We maakten een plan met haalbare doelen, dus rekening houdend met haar aantal werkelijke uren.

Dat vroeg van haar om keuzes te maken, iets wat zij lastig vond, maar wel deed. Met haar genomen besluiten kon ze wél de juiste stappen zetten.

Dat deed ze aan de ‘voorkant’ van haar bedrijf, door te stoppen met klanten en opdrachten waar ze niet langer blij van werd. En aan de ‘achterkant’ door de hele boel op te schonen, beter in te richten en daar waar mogelijk uit te besteden.

Binnen no time had ze de boel op de rit.
En draaide haar toko beter dan ooit.

Een goede, stevige basis zorgt voor succes
Onlangs hoorde ik Mirjam in een podcast. Ze werd geïnterviewd over haar expertise. Iets waar ze de afgelopen tijd veel meer ruimte voor had dan al die jaren daarvoor. Omdat ze ‘de boel’ nu goed heeft geregeld, met een haalbare planning werkt en niet langer tijd te kort komt. 

Zó gaaf om te horen hoe succesvol ze nu is. Iets wat alleen maar kan doordat ze een goede, stevige basis heeft met haar bedrijf en de hele boel goed op de rit heeft.

Wil jij ook een succesvolle ondernemer zijn?

Zorg dan, voordat je nieuwe plannen maakt, dat je weet hoeveel uur per week je werkelijk ter beschikking hebt voor jouw bedrijf. Dat kan je heel eenvoudig uitrekenen met behulp van mijn gratis (!) rekenoverzicht.

Hoeveel uur DENK jij dat jij per week beschikbaar hebt?

Als je dat hebt opgeschreven en er achter wilt komen hoe reëel jouw plannen op dit moment zijn, lees dan ook nog even blog  ‘Weet jij hoeveel uur je werkt’ . Daar staat uitgelegd hoe je daar op een eenvoudige manier achter komt.

Tot slot

Voor een hoop zelfs doorgewinterde ondernemers blijkt het iedere week weer een race tegen de klok om voor elkaar te krijgen wat ze zich aan het begin van de week hadden voorgenomen om te doen. Kortom, inzicht in werkzaamheden en uren en de juiste keuzes daarbij maken is een belangrijk onderdeel van goed ondernemerschap. Het komt daarom uitgebreid aan bod tijdens mijn 1-op-1 ‘Groeitraject’ van 6 maanden. Neem HIER contact met me op voor meer informatie.

 

 

Pin It on Pinterest