Lekker dan, dat perfectionisme!

Je hebt goeie plannen en ideeën. Je bruist. Je hebt meer dan genoeg inspiratie. Je bent enthousiast en écht voornemens om nu die volgende stap te zetten en die tot een goed einde te brengen. Maar toch lukt dat steeds niet helemaal lekker…

Halverwege het proces van stappen zetten kom je erachter dat je heel erg je best aan het doen bent om in 1 stap van 0 naar 100 te gaan. Dat het tot een meer dan goed resultaat moet leiden. En o ja: graag helemaal perfect.

Dat zorgt er echter voor dat je te snel en te gehaast handelt, waardoor je fouten maakt, dingen vergeet of onduidelijk bent. Dat je (mogelijke) klant afhaakt. En jij vastloopt.

In je eigen staart bijten

Om dat recht te trekken blijf je dan te lang doorgaan en probeer je te redden wat er te redden valt. Of je stopt met je poging, waardoor ook deze op de lijst van ‘mislukte acties’ kan. De zoveelste op een rij.

Met als gevolg dat de drempel die je legt om welke actie dan ook in de toekomst te ondernemen, steeds hoger wordt. Waardoor je een volgende keer eerst drie keer nadenkt en gaat twijfelen. Dat je sneller kiest voor uitstel of afstel. En je uiteindelijk in een vicieuze cirkel zit waar je niet of nauwelijks meer uit komt…

Energievreter

Pfff… Ik word al moe bij het idee. En ik vermoed: jij ook.

Ik begrijp goed dat dat voor teleurstelling zorgt. In jezelf. En jouw manier van ondernemen. En dat het je onzeker maakt of jouw manier van ondernemen nog wel klopt, of je het nog wel leuk vindt, enzovoorts.

Conclusie: je legt de lat onnodig hoog

Ik geloof dat je het oprecht ongelooflijk heel erg goed wilt doen voor je klanten. Alleen ga je daarbij soms te werk op een manier die wat ‘onhandig’ is. Omdat je vanuit je enthousiasme en de ander graag willen helpen te goed je best wilt doen.

Als je op je tenen loopt, heb je het gevoel dat je constant onder druk wordt gezet. Je bent dan als een elastiekje dat steeds wordt uitgerekt, net zolang totdat het breekt.

Knap lastig soms, zo’n goede eigenschap!

Ik herken het hele proces van enthousiast van start gaan, de lat (veel) te hoog leggen en vastlopen. Evenals de twijfel die dan toeslaat, me stom voelen en noem maar op.

Dit is wat mij behulpzaam is

Als je dit alles weet van jezelf, wees dan eerlijk en oprecht: geef toe dat je doet wat je doet. Dat je daar in vastloopt. En dat je daar vanaf NU op een andere manier mee om wilt gaan.

Dat kan enkel en alleen door het maken van andere keuzes dan je daarvoor deed. Want als je blijft doen wat je altijd al deed, is en blijft het resultaat hetzelfde: dat je vastloopt en niet voor elkaar krijgt wat je écht wilt doen.

En dat is zonde. Onnodig ook. Want als je inzicht krijgt in waar en wanneer het fout gaat in jouw manier van denken en handelen, dan kan je de juiste stappen zetten die nodig zijn om de volgende keer wél te slagen.

Als ik vastloop, zowel zakelijk als privé, op welke manier en in welke situatie dan ook, is het schrijven van ‘Morning pages’ het meest behulpzaam…

‘Morning pages’ schrijven: dit levert het je op

Pen en papier is het enige dat je nodig hebt. Het meest belangrijke bij het hele proces van schrijven is misschien wel dat je gewoon alles mag opschrijven wat er in je hoofd opkomt, zonder na te denken. En alles is goed.

In het blog ‘10 redenen om te starten met het schrijven van Morning Pages’ leg ik uit hoe dat werkt.

Redenen om (weer) te beginnen met het schrijven kunnen onder andere zijn:

  • Het vinden van een oplossing.
  • Inzicht krijgen, bijvoorbeeld in hoe het toch steeds komt dat je vastloopt. Dat je wel wilt, maar telkens halverwege afhaakt. En waarom je de lat zo hoog legt.
  • Wat jou in de weg zit om te doen wat er gedaan moet worden.
  • Hoe je afleiding kunt voorkomen.
  • Waardoor jouw to do list blijft groeien en je mailbox vaker is ontploft dan leeg is.
  • Waar jouw grenzen liggen, hoe je ervoor waakt dat je daar overheen gaat en hoe je ze het beste aan anderen kenbaar maakt.
  • Hoe je betere en bewustere keuzes kunt maken.
  • Helder krijgen waar je energie en inspiratie van krijgt en waar je het meest blij en gelukkig van wordt.
  • Weten wat écht bij jou past.
  • Rust in je hoofd.

Als je dit een paar weken hebt gedaan, zal je zien dat er meer synchroniciteit in leven is. Veel zaken gaan moeitelozer, wat het ondernemen niet makkelijker, maar vooral ook een stuk leuker maakt.

Hulp vragen mag

Wil jij ook meer en vaker ‘Moeiteloos ondernemen’? Wil jij onderzoeken wat er voor jou mogelijk is? Of wil je hulp, omdat je vastloopt of nu écht volgende stappen wilt zetten? Maak dan een afspraak voor een gratis Inzichtsessie.

Pin It on Pinterest