Ik heb mijn baas gevraagd of ik vrij kan krijgen. Hij zei hij dat hij liever had dat ik kwam werken. Dat zegt hij niet voor niks, dus ik ben maar gaan werken. Ik vond ik zó stom, dat ik geen vrij kreeg.

Deze week heb ik al drie keer gevraagd of de jongens hun kamer willen opruimen, maar nee hoor. Dan zal ik het maar weer doen. Anders gebeurt het nooit.

De afspraak is dat hij op woensdag boodschappen doet en kookt. Maar hij belde net weer of ik boodschappen wil halen én wil koken. Ik ga het wel weer doen, maar dat is de zoveelste keer al. Hij houdt nooit rekening met mij.

Hoe duidelijk ben jij?

In bovenstaande voorbeelden wordt de ander verweten over grenzen te gaan, terwijl ‘zij’ degene is die de ander de ruimte geeft om dat te doen. Daarnaast is onduidelijk wat ze bedoelt: ze zegt het één, bedoelt het ander.

Het blijft lastig om duidelijk te zijn en eerlijk je grenzen aan te geven. Je draait er om heen of gaat uit van een aanname en verwacht dat de ander ‘het wel begrijpt’. Dat werkt dus niet. Het is soms lastig en wil niet altijd lukken en draai je er omheen. Daardoor laat je de keus aan de ander, terwijl dat dat nou net niet is want jij wilt.

Fouten maken mag

Toch is er niks mis mee, met het leerproces van vallen en opstaan. Want juist doordat je soms iets doet waarvan je achteraf het idee hebt dat je het liever anders zou hebben gedaan, daar leer je van.

In hoeverre mag jij fouten maken van jezelf? Soms heb je tijd nodig om duidelijk te durven en te kunnen zijn naar de ander. Dat kan dagen, weken of zelfs jaren duren. Het zij zo. Het betekent wel dat je, zolang jij nodig hebt om jouw volgende stap te zetten, de ander over jouw grenzen laat gaan. Het wil echter niet zeggen dat die andere dan ‘schuldig’ is: het is en blijft jouw verantwoordelijkheid. Het is aan jou om te kiezen.

Leren van je fouten

Wees jezelf en de ander dankbaar voor die leermomenten. Je hebt ze allemaal nodig om uiteindelijk te kunnen doen wat je wél graag wilt. Afdwingen en forceren werkt niet. En de ander achteraf verwijten dat diegene over jouw grenzen is gegaan al helemaal niet. Leer ervan, zodat je een volgende keer een ander besluit kunt nemen…

In hoeverre heb jij aandacht om te leren van je fouten?

Laat mij jou helpen!

  • Kom jij na het lezen van dit blog tot de conclusie dat jij er in je eentje niet uit komt en/of graag hulp wilt hebben?
  • Doe jij vaak dingen die je niet leuk of prettig vind, maar vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen?
  • Ga jij er van uit dat mensen van alles van jou verwachten en hou je daar constant rekening mee?

Wacht niet langer: kies NU voor een andere manier van leven…!

Tips & adviezen nodig? Een stok achter de deur? Ondersteunende woorden? Laat mij je helpen, ik kan jou behulpzaam zijn bij jouw proces. Dat kan door middel van Coaching sessies.

Liever eerst kennismaken? Kies dan voor een GRATIS Kennismakingssessie.