Lezen en schrijven gaan voor mij hand in hand. In periodes dat ik weinig lees, schrijf ik ook nagenoeg niet. Dan gun ik mezelf die tijd niet. Die tijd heb ik nodig voor ‘belangrijker zaken’, maak ik mezelf dan wijs.

Andersom is ook waar. Als ik de rust niet neem om te schrijven, zoals Morning Pages of bloggen, dan lijkt er ook geen tijd voor het lezen van een boek.
Herken jij dat…?

Lezen en schrijven moet functioneel zijn

Als ik mezelf de afgelopen lange tijd al toestond om iets te lezen, dan legde ik de lat hoog. Want ik vond dat het wél ‘iets slims’ moest zijn. Met als gevolg dat ik vaak niets las. Omdat de oh zo bekende stemmetjes in mijn hoofd (lees: oordelen en overtuigingen) mij daarvan weerhielden.
In diezelfde periode schreef ik dan, om dezelfde redenen, niet. Daarover was ik dan boos. Op mezelf, uiteraard. Waardoor ik nóg kritischer werd op wat ik wel of niet ‘mocht’ lezen en schrijven. Enzovoort.
Alleen deelde ik wel op social media enkele van mijn (veel) eerder geschreven blogs, die ik met een handige app (RecurPost) automatisch op de verschillende kanalen deel. Zodat ik niet helemaal van de aardbodem verdwenen leek. Hoewel dat soms wel een beetje zo voelde…
Tot vorige week.

Mag ik wel een boek kopen? Zo ja: wat voor een boek?

Tijdens een dagje Maastricht brachten ik een bezoek aan ‘Boekhandel Dominicanen’, gevestigd in de oude kerk. Het is een heerlijke en geweldig grote winkel waar je fijn kunt struinen, op zoek naar een nieuw of tweedehands boek.
Toen ik op de drempel stond, werd ik overweldigd door het aantal boeken en de stemmetjes in mijn hoofd die allerlei redenen tetterden waarom ik vooral geen boeken hoefde te kopen.
Mijn vriend was ik echter al snel kwijt. Die wist precies waar hij naar op zoek was. Hij leest namelijk wél heel vaak ‘gewoon’ waar hij zin in heeft en koopt regelmatig een boek.
Daar stond ik dan. In dubio. Vooraf bepalend of ik wel of geen boek wilde kopen. En als ik mezelf dat wel toestond: wat voor boek ‘mocht’ dat dan zijn?

Synchroniciteit? Dan mag het!

Toevallig zag ik die week een paar keer hetzelfde boek voorbijkomen. Ik houd van synchroniciteit. En dus kocht ik toen dat zelfs heel dikke boek van ruim 600 bladzijden, dat ook nog eens de eerste in een hele serie blijkt te zijn.
Nu ik vorige week weer begon met lezen, laat het boek me niet meer los. Ik voorzie vele leesuurtjes de komende tijd. Ondanks alle oordelen en overtuigingen die ik over lezen heb, waardoor ik mijzelf die ontspannende tijd nogal eens ontzeg.
Deze ‘regeltjes’ vertelde ik mezelf de afgelopen maanden:

 • Het ontbreekt mij aan tijd om te lezen.
 • Ik heb geen leuke boeken.
 • Eerst verhuizen, daarna mag ik pas een nieuw boek kopen.
 • Eerst de verbouwing af, daarna heb ik pas tijd om te lezen.
 • Eerst alle boeken lezen die ik al heb, pas dan mag ik een nieuw boek kopen.
 • Als ik dan toch ga lezen, dan moet het wél een ‘slim’ (lees: werk gerelateerd) boek zijn.
 • Ik moet eerst (weer) het snellezen onder de knie krijgen, voordat ik ga lezen.

Schrijven is magisch

En, wat vele keren eerder gebeurde, gebeurde nu ook. ‘Behalve het lezen in mijn gloednieuwe boek, begon ik dezelfde dag weer met schrijven. Morning Pages (lees ook mijn blog ‘10 Redenen om te starten met het schrijven van Morning Pages‘), dit blog en heerlijk mijn hoofd leeg schrijven.
Wat is het toch fijn om mijn hersenspinsels aan het papier toe te vertrouwen.
En hoe bijzonder is het iedere keer weer, dat als ik een vraag op papier stel, ik al schrijvende zelf het antwoord geef. Steeds weer magisch, zo’n moment.

Gewoon lekker schrijven

Ik heb mezelf, heel bewust, geen drempel opgelegd. Ik mag nu dus ‘gewoon’ lekker schrijven. Omdat ik daar zin in heb.
Het hoeft, in ieder geval voor nu, niet zozeer over werk te gaan. Het mogen dingen zijn die ik tegenkom op mijn pad. Die mij opvallen. Hersenspinsels. Moois, leuks en opvallends. Gewoon. Waar ik op dat moment graag over wil schrijven. En wat ik graag wil delen.
Omdat ik er blij van word.
Omdat het mij inspireert.
Omdat het voor rust zorgt in mijn hoofd.
Omdat ik al schrijvende barstensveel ideeën krijg.
Omdat schrijven mij inzicht geeft in wat zich in mijn hoofd afspeelt.
Omdat het zichtbaar maakt waar ik tegenaan loop of vragen over heb.
Omdat het me steeds duidelijker laat zien welke kant ik op wil gaan met mijn bedrijf.

Mijn overtuigingen over schrijven

En toch, ondanks alle leuke en fijne gevoelens die het schrijven mij geeft, vindt mijn hoofd er soms van alles van, dat ik ‘zomaar’ de tijd neem om te schrijven. Dus ja, ook over schrijven heb ik oordelen en overtuigingen:

 • Schrijven = werk. Dus: NIET schrijven tijdens vakantie.
 • Ik heb geen tijd om te schrijven.
 • Het moet wel een aan werk gerelateerd onderwerp zijn.
 • Ik ben geen goede schrijver.
 • Ik heb onvoldoende inspiratie.
 • Ik heb last van een ‘writers block’.
 • Het lukt mij niet om in één keer een goed blog te schrijven.
 • Er is toch niemand die wil lezen wat ik schrijf.
 • Het is niet de juiste tijd om te schrijven.
 • Ik heb geen onderwerp om over te schrijven.
 • Eerst concepten afschrijven, voordat ik een nieuwe blog begin.
 • Mijn hoofd staat er niet naar om te schrijven.
 • Een blog schrijven kost heel veel tijd.
 • Het duurt uren voordat ik de juiste afbeelding vind bij mijn blog.

Ik kies voor meebewegen

Gelukkig laat ik mij, nu jaren ouder en wijzer (haha) niet langer tegenhouden. Ik kies niet langer om me te verzetten tegen alles wat ik denk, vind of hoor. Ik kies voor meebewegen. Omdat al die weerstanden onderdeel zijn van de altijd durende beweging die het leven zelf is. Daar tegen vechten is dus zinloos.

Waar kies jij voor?

(H)erken jij je het ook, alsof je een keuze moet maken of je jezelf wel of geen toestemming geeft om te lezen of te schrijven?
Ervaring leert dat als je andermans overtuigingen leest of hoort, je die vaak onnodig of onzinnig vindt. En als jij de jouwe deelt, je inziet dat jouw eigen overtuigingen vaak weinig tot niks blijken af te wijken van die van een ander. En je dan met dat inzicht vaak een heel andere keuze maakt. Zó gaaf!
Dus… deel jouw overtuigingen hieronder. Zo leren we van elkaar.

Pin It on Pinterest