Al jaren droom je ervan hoe het zou zijn om meer lef te hebben. Je fantaseert er regelmatig over, hoe dat er uit zou kunnen zien. Voorzichtig aan verschijnt er de laatste tijd een grote glimlacht op je gezicht als je er aan denkt. In gedachte lijk je je steeds een beetje stoerder te voelen. Je voelt een prettige spanning door je lijf stromen als je er aan denkt hoe het zou zijn als je bovenop jouw zelf gecreëerde droomtoren staat en daar geniet van jouw nieuwe uitzicht…

Angst voor het onbekende

Je kijkt omhoog en ziet op tegen de klim: je tocht naar het onbekende.

Daar sta je dan. Je kijkt naar je denkbeeldige droomtoren en voorzichtig onderzoek je hoe groot de stappen zijn die je moet nemen. Als je naar boven kijkt zie je bovenop een smalle plank liggen die eindeloos lang lijkt. Waar je he-le-maal tot het einde toe moet doorlopen wil je er vanaf kunnen springen. Om daarna de sprong te wagen. De sprong in het onbekende.

Prettig spannend

Je krijgt vast last van hoogtevrees als je bovenop staat, heb je jezelf wijs gemaakt. Desondanks ben je nieuwsgierig naar hoe het daarboven is. Hoe spannend het je ook lijkt en het nu misschien zelfs nog een paar stappen te ver is, tóch fantaseer je stiekem zelfs van een mogelijke sprong in het diepe. Want dat zou pas te gek zijn, als je DAT zou durven.

Voorzichtig zet je je voet op de onderste trede van jouw droomtoren. Dat is te doen. Zelfs de tweede, die niet eens zover van de eerste blijkt te liggen. Het gaat minder stijl omhoog dan je dacht. In gedachte zag je jezelf steeds angstvallig naar beneden kijken voordat je zelfs al halverwege was. Terwijl je, nu je een paar stappen omhoog bent geklommen, het eigenlijk best goed te doen is.

Jij bepaalt hoe groot je stappen zijn

Ook op de derde tree zet je zonder aarzelen een voet neer. Steeds minder angstig. Je moet toegeven dat het na de eerste stap eigenlijk alleen maar steeds makkelijker gaat. Je weet nu hoe groot de stappen zijn die je moet nemen en dat het minder spannend om je zelf te overstijgen dan je vooraf had kunnen bedenken. En dat het je vanaf deze hoogte alles beter zou kunnen overzien, daar heb je je vooraf ook geen voorstelling van gemaakt.
Vanaf deze hoogte kan je al een sprong wagen. Zo eentje waar je dus al tijden tegenop zag ‘m te nemen. Omdat een sprong vanaf deze hoogte al onmogelijk leek. Nou ja, dat wil zeggen: vanaf de plek waar jij het eerst bekeek. Maar nu je hier eenmaal bent blijk deze plek nog niet het eindpunt voor jou voor dit moment.

Uitdaging: nog een stap nemen

Wat tot voor kort onmogelijk leek gebeurt nu dan toch. Je overtreft jezelf en gaat de uitdaging aan. Om te onderzoeken hoe het is om nóg een stapje hoger te klimmen. Je weet nu dat als je kleine stapjes tegelijk zet de weg naar boven, richting jouw droom, beter bereikbaar is. Terwijl je vroeger in één keer twee of drie treden tegelijk zou hebben genomen en halverwege afhaakte omdat je te snel wilde.

Opnieuw kiezen

Ga je te snel? Te langzaam? Overzicht nodig? Sta dan even stil en ga na of een andere keuze maken nodig is. Want dat mag. ALTIJD…! Het is nooit te laat om terug te komen op een eerder genomen besluit. Doe gerust een stapje terug als de genomen stap je te groot (b)lijkt.

Ook anders kiezen vanaf NU?

Laat mij jou helpen!

  • Kom jij na het lezen van dit blog tot de conclusie dat jij ook veel doet op de automatische piloot?
  • Doe jij vaak dingen die je niet leuk of prettig vind, maar vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen?
  • Ga jij er van uit dat mensen van alles van jou verwachten en hou je daar constant rekening mee?

Wacht niet langer: kies NU voor een andere manier van leven…!

Ondersteuning nodig? Tips & adviezen? Een stok achter de deur? Ondersteunende woorden? Laat mij je helpen, ik kan jou behulpzaam zijn bij jouw proces. Dat kan door middel van Coaching sessies.

Liever eerst kennismaken? Kies dan voor een GRATIS kennismakingssessie.

Meer lezen?

Pin It on Pinterest