Terugblik

2012 is en was voor mij een ‘bewogen’ jaar met intense* ervaringen. Alsof ik op sommige momenten op z’n kop aan mijn voeten werd vastgehouden en leeggeschud en daardoor soms weinig meer kon doen dan onwerkelijk voor mij uit staren en op de bank zitten en het moment bewust ervaren. Een gevoel van ‘overleven’.

Het was een jaar vol opruimen en loslaten. Onderwerpen die, ook gezien de reacties van anderen, blijkbaar nogal raken. Veel mensen voelen zich ook aangesproken als het over opruimen en loslaten gaat. Voor sommigen zijn het beladen woorden, waarbij overtuigingen en oordelen een rol spelen.

Loslaten

In de blog ‘Ik ben bloedserieus!’ schreef  ik een brief aan mijn moeder waarin ik mijn proces van haar loslaten iedere keer een stapje verder kom. Een proces wat tijd nodig heeft en wat ik met steeds beter kan ervaren zonder al te veel emoties

En loslaten is ook ‘Even helemaal niets doen‘ zoals ik in die blog beschrijf. Bewust kiezen om ‘niets’ te doen blijkt voor veel mensen soms bést lastig en zijn er volgens hun zeggen van overtuigd dat zij niet niet kunnen doen.

Ik kan niet niets doen!

Het is een keuzes. Even alle tijd voor jezelf. Niets hoeven, niets moeten. Doen waar JIJ zin in hebt en blij van wordt.

Opruimen

Aangezien ik nog veel wil doen in mijn leven en dat niet langer alleen maar in mijn hoofd wilde hebben (waardoor het minder aandacht kreeg dan ik wilde) ben ik alles gaan opschrijven. De lijst met al die doelen heb ik een paar jaar lang vele keren aangepast. Verschillende doelen werden verwijderd, anderen juist toegevoegd en weer verwijder en uiteindelijk heb ik daar een definitieve lijst van gemaakt.
Niet alleen al tijdens het tot stand komen van deze lijst kwam ik veel momenten van opruimen en loslaten tegen, ook nadat ik de blog ‘101 doelen in 1001 dagen‘ online had gezet. In mijn lijst staan ook praktische doelen die niet heel belangrijk zijn maar die ik wél steeds uitstel(de) en daarom ook toevoegde aan mijn Bucketlist, bijvoorbeeld:

  • Vliering opruimen
  • Schuur opruimen & voorzien van planken en/of rek
  • 1x per jaar boekenkast kritisch bekijken: houden / weggeven / verkopen op internet (zie ook deze blogs)

Na mijn blog ‘101 doelen in 1001 dagen‘ startte ik in mei met ‘Leef Je Bucketlist Nu‘, een project waarmee ik komend jaar écht mee van start zal gaan en waar regeltmatig updates van alle te halen doelen volgen.

Taboe!

Dit jaar gaat voor mij ook over helderheid scheppen. Aannames, oordelen, overtuigingen en taboes zichtbaar maken en kiezen hoe ik daar op een andere manier mee om wil gaan. Ik ontving ik (meer dan 350) reacties toen ik op Facebook & Twitter de volgende vragen stelde:

Geraakt door de reacties op Social Media én op mijn blog ‘Taboes: een bloedserieuze zaak‘ ben ik begonnen met het schrijven van een boek over schaamte.

Veelal wordt schaamte veroorzaakt door aannames, overtuigingen, oordelen en taboes. Dit alles zorgt, soms een heel leven lang, voor nogal wat ‘ongemakken’ en blijkbaar hebben we er bijna allemaal in meer of mindere mate last van.

Wat zou het fijn zijn als je durft te zeggen: “Dit ben ik!”

Mijn intentie is inzicht geven in het ontstaan van schaamte en daardoor vrijheid creëren om te kiezen voor leven zoals jij dat wilt. Oftewel: opruimen en loslaten.

Schaamte ontstaat in jou.
JIJ bent degene die kiest hoe je daar mee om wilt gaan . . . !

Proeflezers gezocht

Wil jij ‘proeflezer’ zijn van een hoofdstuk van mijn boek en mij voorzien van feedback? Meld je hier aan o.v.v. ‘Proeflezer’. Je doet mij er een enorm plezier mee en ik ben dankbaar voor jouw bedrage. 

Vooruitblik

Wensen, dromen en verlangens genoeg. Gelukkig. En wat ga ik er komend jaar van genieten . . .