Waar ben ik aan begonnen? Waarom doe ik mee aan NaNoWriMo en wil ik dit jaar perse wél de eindstreep halen? En wat moet ik schrijven? Moet ik echt een heel nieuw project starten en een roman gaan schrijven, zoals de opdracht luidt?

Ga gewoon schrijven. En nee, je hoeft niet perse met een nieuw project te beginnen. Schrijf over wat je zoal tegenkomt bij het schrijven van jouw boek over schaamte. Schrijf over wat je schrijft. Ook met betrekking tot je blogs en je verhalen. Op die manier krijg je vanzelf duidelijkheid, ook over de inhoud van je boek. Al schrijvend krijg je antwoorden. Dat is iets wat je met met je hoofd niet bedenken kunt. Omdat je nu handen en voeten kunt geven aan aan het schrijven zelf. Dingen kan aanvullen, veranderen of weglaten.

Jajaja. Nou daar twijfel ik dus ernstig over.

Maar waarom?

Omdat ik veel woorden wil schrijven. Omdat ik wil schrijven. Meters wil maken. Wil oefenen in schrijven.

Maar dat doe je nu toch?

Ja dat doe ik zeker, maar of hier enig zinnig woord uit komt, ik weet het niet. Daar twijfel ik aan.

Dat mag. Jij mag twijfelen. Alleen heeft twijfelen geen zin, dus dat kan je net zo goed achterwege laten en aan de slag gaan in de tijd dat je aan het twijfelen bent. Dus je twijfel er gewoon laten zijn én verder gaan met schrijven. Dat kan jij best.

Nu begin ik gelijk daar weer aan te twijfelen, haha. Maar goed, ik schrijf wel verder, dus waarschijnlijk heb je gelijk.

Precies. Dat klopt. Ik heb gelijk. Als je dat accepteert kunnen we verder.

Ik ben er klaar voor. Kom maar op met al jouw wijze tips en adviezen. Pen en papier laat ik even waar ze liggen, ik typ dit alles gelijk in de computer. Scheelt weer een hoop kostbare tijd.

Waarom ben je bang dat je tijd tekort komt?

Omdat ik bijvoorbeeld komende week al drie dagen weg ben.

Maar dat je weg bent, dat wil niet zeggen dat het schrijfproces niet verder gaat. Je kunt dan wel niet aanwezig zijn achter je computer, maar je bent wel in staat om gewoon te blijven observeren. Aandacht te hebben voor wat er op dat moment is. En dat oefenen en trainen is voor het hele schrijfproces minstens zo belangrijk. Want als je geen aandacht hebt ben je afgeleid en zit je met je hoofd bij het schrijven wat op die dagen dus niet kan. Begrijp je wat ik bedoel?

Ja.

Oftewel: als je geen aandacht hebt voor het moment, dan ben je dus met andere dingen bezig. Je hebt er heel bewust voor gekozen om morgen een hele dag samen met Petra de Ree van Business Diva op stap te zijn voor je praktijk. Wees dan ook de hele dag daar met je aandacht. Met aandacht voor wat ze je vertelt. Dus aan schrijven denken is afleiding, waardoor je niet volledig alles kunt opnemen wat er op dat moment gebeurt. Je kunt nooit alles goed horen als je andere dingen aan het bedenken bent. Dat is jammer. Datzelfde verhaal geldt ook voor de twee studiedagen  van Geweldloze Communicatie die je verderop deze week hebt. Heb die twee dagen enkel en alleen aandacht voor je studie. Kies daar voor. Zet die stap. Wees daar duidelijk in voor jezelf. Want alleen als je kiest stroomt de energie de juiste kant op.

Oké. Maar nu dan? Ik ben nu een beetje ‘in de wilde weg aan het schrijven’. Wat voor zin heeft dat? Wat word ik daar wijzer van? 

Schrijf  rustig verder.

Jij hebt makkelijk praten. Jij weet alles, doet alles goed, maakt nooit fouten.

Ook dit is afleiding. Je legt nu de focus buiten jezelf, bij mij. STOP IT. Anders heeft dit hele gesprek geen zin en kunnen we er net zo goed mee stoppen. Jij wilt graag schrijven. Schrijf dan ook. Ongeacht wat. Blijf zitten en ga schrijven, schrijven, schrijven. Om ervaring op te doen. Te voelen hoe het is om een keer meer dan 1.000 woorden op een dag te schrijven. Ga door. En blijf doorgaan.

Maar hoe lang moet ik dan doorgaan?

Dat bepaal jij zelf. Als jij met jezelf hebt afgesproken dat je gaat schrijven, schrijf dan ook. Plan er een tijd voor in, zet desnoods een wekker. Laat het zo lang duren als dat jij er voor uit wilt trekken. Ga daar serieus mee om. Voorkom dat je smokkelt met je tijd en laat je niet afleiden.

En toch vind ik het spannend.

Jij mag het spannend vinden. En daar hoef je niks mee te doen. Vind het spannend en schrijf door. Schrijf erover. Wat is dat voor jou? Wat doet het met je? Wat neem je waar? Wat is je gevoel? En wat je behoefte?

Ik observeer dat er allerlei gedachten in mijn hoofd rondspoken. Dat ik uitvluchten aan het bedenken ben om niet te hoeven schrijven. Excuses waarom ik beter niet kan schrijven. Die uitvluchten verzinnen dat voelt onrustig. Mijn behoefte is nu… eten haha!

Zo is het. Genoeg voor vandaag. Tijd om te stoppen. Heb aandacht voor koken en geniet ervan.

Deze Schrijfkrabbels zijn een weergave van de 1667 woorden die Sonja dagelijks schrijft. Dit omdat ze een totaal van 50.000 woorden wil schrijven in de maand november. Zie NaNoWriMo – National Novel Writing Month

Pin It on Pinterest