“Drukdrukdruk”, maak je jezelf wijs.  En kies je, voor het gemak, voor dat wat jou op dat moment het beste uitkomt. Want tja: “Ik doe het toch nooit goed genoeg”. Dus loop je op je tenen. En maak je wél tijd en ruimte om van alles voor een ander te doen. Maar heb je in de gaten dat je door jouw “ja” naar die ander “NEE” zegt tegen jezelf?

Stel je voor, dat je…

  • Alle tijd en aandacht die je een ander geeft, ook aan jezelf besteedt
  • Alles wat je een ander gunt, jezelf ook gunt
  • Al het moois dat je een ander vertelt, ook tegen jezelf zegt

Dat je op een morgen wakker wordt en denkt:

Mijn eigen-aardigheden: dat ben ik. Ik ben goed zoals ik ben. Ik ben goed genoeg. De hele wereld heeft mij allang geaccepteerd zoals ik ben: nu ik nog. Ik ga mijn eigen natuur volgen. Gewoon mezelf zijn en meebewegen met wat er is.

Hoe zou dat zijn?

Jouw eigen-aardigheden

In de loop van je leven creëer je een deken van aannames, overtuigingen en oordelen om je heen. Soms voelt dat als prettig en aangenaam, omdat je dat gedrag van jezelf al jarenlang gewend bent. Toch ervaar je het vaker anders, onprettig bijvoorbeeld, of misschien geeft het je zelfs het gevoel dat het je verstikt.

Een voorbeeld

Geheel onverwacht staat er een vriendin voor de deur. Je springt op, laat alles los waar je op dat moment mee bezig bent, tovert een glimlach op je gezicht en je hoort jezelf zeggen: “Ja hoor, ik heb wel tijd voor jou”. Terwijl een stemmetje in je hoofd je laat weten dat je je had voorgenomen vandaag alle tijd en aandacht aan jezelf te besteden. Je had de hele dag voor jezelf ingepland en zou alleen maar doen waar jij zin in had…

Dit is wat er écht gebeurt

Wat je echter doet is: je luistert naar je aannames en overtuigingen en geeft daar aan toe. Je gaat er van uit dat zij van jou verwacht dat jij haar eerlijk antwoord geeft op haar vraag of je tijd voor haar hebt. Je reageert vanuit je overtuiging dat zij van jou verwacht dat je er altijd ‘gewoon’ voor haar bent. Omdat je bang bent  dat zij je niet accepteert om wie je bent, als je voor jezelf kiest. Daarom geef je jouw spaarzame vrije tijd, ook deze keer weer, aan haar cadeau, in plaats van er zelf van te genieten. Jij bent niet eerlijk tegen haar, en dus ook niet tegen jezelf.

Wees ‘gewoon’ jezelf en doe je ding

Draai het eens om. Stel dat jij onverwacht bij haar op de stoep staat en zij jou alle tijd en aandacht van de wereld geeft. En dat je achteraf hoort dat zij die dag eigenlijk voor zichzelf had ingepland en jou uit schuldgevoel binnenlaat en je verhaal laat doen. Hoe is dat voor jou?

Ik kan me voorstellen dat je je bezwaard voelt en haar vraagt of ze de volgende keer eerlijk is. Je maakt haar duidelijk dat een keuze maken en je grenzen geven belangrijk voor haar is. Ja toch?

Dat geldt andersom dus ook!

Dat wat jij van een ander verlangt, die eerlijkheid, dat verwacht die ander ook van jou.

Tuurlijk. Lekker makkelijk gezegd. Maar hoe doe je dat dan, ‘gewoon’ jezelf zijn?

Dat kan écht anders…!!!

Voel eens wat het met je doet, het idee dat je ‘gewoon’ aan jezelf mag denken en doen wat goed voor JOU is.
Hoe is dat, het idee dat je vanaf nu wél lef, moed en zelfvertrouwen hebt om voor jezelf te kiezen? Dat je er op vertrouwt dat je altijd de juiste keuze maakt en iedere dag opnieuw mag kiezen.
Hoe lijkt je dat, om te doen wat écht bij jou past? Dat je doet waar je blij en gelukkig van wordt, wat jou inspireert en energie geeft?

3 gouden tips om voor jezelf te kiezen

  1. ‘Denk’ met je hart, in plaats van met je hoofd
  2. Geef duidelijk jouw grenzen aan
  3. Heb lef en moed hebben om te doen waar je écht blij van wordt: maak die keuze!

 

Pin It on Pinterest